Konsent (neboli souhlas) je základním a klíčovým prvkem všech sexuálních hrátek, včetně běžných setkání (one-night-stand, ale i v rámci běžného vztahu i BDSM aktivit).

Pravidla konsentu

Souhlas musí být jasný, dobrovolný, informovaný, nadšený a může být kdykoli odvolán.

Zde je podrobnější vysvětlení každé z těchto rovin:

5 rovin souhlasu

  1. Jasný (clear): vždy musí být explicitní. To znamená, že musí být vyjádřen jednoznačně a bez jakýchkoli pochyb. Slova jako „ano“ nebo „souhlasím“ jsou znakem jasného souhlasu. Neverbální projevy, jako je kývnutí hlavou nebo aktivní zapojení do hrátek (v rámci nějaké třeba kinky akce typu Alterno, …), mohou také signalizovat souhlas, ale je důležité zajistit, aby nebyly žádné nejasnosti.
  2. Dobrovolný (voluntary): musí být dán svobodně, bez jakéhokoli nátlaku, manipulace nebo strachu z trestu. Každý účastník musí mít možnost říci „ne“ bez jakýchkoli negativních důsledků.
  3. Informovaný (informed): všichni účastníci musí mít plnou znalost toho, k čemu dávají souhlas. To zahrnuje pochopení povahy, rizik a potenciálních důsledků aktivit, do kterých se chtějí zapojit.
  4. Nadšený (enthusiastic): měl by být dán s nadšením a zájmem. Neznamená to, že každý musí být vždy extrémně nadšený, ale souhlas by neměl být neochotný nebo vynucený.
  5. Odvolatelný (revocable): může být kdykoli odvolán. Pokud někdo změní názor během interakce, je třeba to respektovat a okamžitě přestat. Kontextem je třeba sundání kondomu při sexu, aniž by to protějšek věděl = změnila se situace a musí se přestat, když je to pro protějšek problém. Může to být i znakem znásilnění!

Konsent a bdsm hrátky

V kontextu BDSM (bondáž, disciplína/dominance, submisivita/sadismus a masochismus) je konsent obzvlášť důležitý kvůli povaze těchto aktivit.

Typicky tyto hry mohou zahrnovat fyzickou bolest (díky výpraskům, svorkám, elektrosexu, …), psychologické hraní a další intenzivní zážitky.

Před jakoukoli BDSM interakcí by měly být nastaveny a dohodnuty tzv. „safe words“ (bezpečná či bezpečnostní slova).

Ta kdykoli umožňují okamžité zastavení veškerých hrátek, pokud někdo cítí, že je překračována jeho hranice.

Na ty odkazujeme v samostatním příspěvku v Lascivním slovníčku, plus ho zmiňujeme i v dílech o BDSM, otrocké smlouvě a dalších v redakčním podcastu Petra a Aly:

Naslouchejte a dodržujte ho prosím

Dodržování těchto zásad je klíčové pro zajištění bezpečí, respektu a potěšení všech v hrátkáhc (ať už vanilkových, nebo tvrdších).

Konsent je prostě základ, to si pamatujte, NENÍ zde prostor na překračování a ignorování ne/vyřčeného NE.

Spolupracujeme: